Hogyan vegyük rá a gyerkőcöt a szájmaszk viselésére?

Gyerkőcök kontra szájmaszk

Hat éves kor alatt nem kötelez a szájmaszk viselése, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány a legkisebbekre veszélytelen, ezért kortól függetlenül érdemes rájuk adni. Ez azonban annyira nem egyszerű feladat. A kicsik nehezen értik meg a jelenlegi helyzetet, és a korlátozásokat, így a maszkot sem viselik szívesen. A legfontosabb, amit ebben a helyzetben tehetünk, hogy türelmesek vagyunk velük. Üljünk le velük beszélgetni arról, mi zajlik a nagyvilágban és miért fontos, hogy szót fogadjanak. Nem várhatjuk el tőlük, hogy engedelmesen viseljék a szájmaszkot, ha nem adunk rá érthető magyarázatot. Ebben az esetben a „csak” nem elfogadható indok. Gondoljunk csak bele, a maszkviselés korlátozza a látásunkat, a légzésünket, és sok esetben kényelmetlen is. Mi magunk is foggal-körömmel tiltakoznánk ellene, ha nem ismernénk az előírás mögötti indokokat. Fontos, hogy tiszta, egyenes kommunikációt folytassunk a gyerekkel, még akkor is, ha nehézségekbe ütközünk! A maszkviselésen túl hívjuk fel a figyelmüket a kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságára, mutassunk ennek megfelelő példát számukra. A gyerekek gyakran utánozzák a szüleiket, róluk vesznek példát. Ha mi is rendesen betartjuk az előírásokat, akkor ő is könnyebben rávehetők lesznek.

 

Legyen pozitív a szájmaszk viselése

Az első lépés arra, hogy csemeténket rávegyük a szájmaszk viselésére az, ha pozitív dologgal kapcsoljuk össze. Például hasonlítsuk a viselését valami számukra vidám dologhoz. Ez lehet kalózos, nindzsás, szuperhősös felállás. Hagyjuk, hogy ő maga válassza ki a saját maszkját, de persze ügyeljünk arra, hogy kényelmesen legyen a viselése. Akár egyszerre többet is beszerezhetünk belőle, minden napra másikat. Reggelente így ő maga döntheti el, melyiket akarja viselni. Besegíthetünk néhány tippel, hogyan lesz igazán vagány, édes az aznapi outfit. Fontos, hogy a kicsi a sajátjának érezze a döntést, és ne felejtsük el megdicsérni, amiért felnőtt módjára viselkedik. A pozitív megerősítés nagyon fontos a gyerekek életében. Amennyiben a kicsi hat év alatti és mereven elutasítja a maszk viselését, ne erőltessük. Hagyjuk, hogy szabadon döntsön, és saját elhatározásából viselje! Talán majd holnap. Ilyen esetben azonban kerüljük azokat a nyilvános helyeket, tömegközlekedési eszközöket, ahol sok ember gyűlik össze, mert így kisebb veszélynek tesszük ki őket. Így is adódni fognak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen. Hívjuk fel a figyelmét a távolságtartás és a higiénia fontosságára is!

 

A kényelem az egyik legalapvetőbb szempont. Mindenki szívesebben visel olyan ruhadarabot, ami nem vág be, nem szorít stb. Éppen ezért ellenőrizzük, hogy a gyerek maszkja nem-e vág be a fülénél, nem-e túl szoros, kellően puha-e az anyaga. Hagyjuk őket kibontakozni. Ha szeretnék, díszítsék fel a maszkjukat gyöngyökkel, matricákkal, masnikkal. Akár még a játékaiknak is beszerezhetünk néhányat, hogy együtt viseljék őket.

 

Tanítsuk meg a szájmaszk helyes viselésére

Sok szülő megelégszik már azzal is, ha gyermekénél ott van a szájmaszk, még akkor is, ha lehúzza az állára. Ez azonban nem elfogadható. Ha így viseli, az olyan, mintha rajta se lenne. Szülőként meg kell tanítanunk a gyerkőcnek, hogyan viselje a maszkot. A maszk csak akkor ér valamit, ha megfelelően takarja a szájat és az orrot. Mondjuk el neki, hogy a maszk felhelyezése és levétele előtt alaposan mosson kezet szappanos vízzel. Minden nap tisztát vegyen elő, és nap végén dobja a szennyesbe. A megfelelő mosás már a mi gondunk, de ha rákérdez, akkor magyarázzuk el neki, miért van erre szükség.

Szájmaszk két év alatti gyermekek esetében

A Japán Gyermekorvosok Társasága és az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ szerint a két év alatti gyermekeknek és babáknak nem ajánlott a maszk viselése. Ez azért van, mert a maszktól nehezebben lélegzünk, s a gyerekeknek keskenyebb a légútjuk, ami miatt a tüdőt nagyobb terhelés éri. Bár néhány százaléknyi esély van a fulladásra, ez nagyon ritka. A veszély elsősorban meleg időben, kánikulában áll fenn, de mivel a gyerekek nehezebben kapják el a koronavírust, számukra nem írták elő a kötelező maszkviselést. Bár kockázati szempontból magasabb helyen állnak, mégsem javasolt azoknak sem a szájmaszk viselése, akik légzési nehézségekkel küzdenek.

Babák esetében óva intik a szülőket attól, hogy csecsemőmaszkot, cumihoz rögzített maszkot stb. vásároljanak és adjanak a picikre, ugyanis több kárt okoznak vele, mint amennyi értelme lenne. Az elsődleges veszélyt a fulladás jelenti. A babák még nem rendelkeznek olyan finommotorikai képességekkel, hogy megszabadítsák magukat a nem kívánt ruhadarabtól, ha baj van.