Észak Korea utazás: mit kell tudnunk, mielőtt belevágunk?

Észak Korea utazás: alapozzunk

Észak Korea. Koreai Demokratikus Köztársaság. A Titkos Állam. Az ország, ahol 1953 óta a világtól teljesen elzártan zajlik az élet. És, ahová nem utazhatunk be Dél-Koreából. Észak Korea utazás olyan élménnyel szolgál, amely garantáltan mély benyomást hagy mindenkiben. Betekintést nyerhetünk a világ utolsó bezárkózott államának mindennapjaiban. Ez egy olyan ország, ahová nem utazhatunk csak úgy el. Szervezett Észak Korea utazásokra azonban szerencsére több lehetőségünk van. Mit kell tudnunk, mielőtt belevágunk? A továbbiakban arról lesz szó, mit kell elintéznünk az utazás előtt, mit a lényeges tudnivalók és az odautazás etikája. Lásunk is hozzá!

 

Mit kell tudni az Észak Korea utazás előtt?

Magyar állampolgárok a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevéllel utazhatnak Észak-Koreába. Nincs helyi magyar nagykövetség vagy konzuli hivatal. Helyben esedékes ügyekért a szöuli magyar nagykövetség a felelős, míg a konzuli érdekvédelmi ügyek intézése magyar állampolgárok számára a pekingi nagykövetséghez tartozik. A távolság miatt a konzuli segítségnyújtás nehéz, időigényes folyamat, ezért szükség esetén az uniós tagállomok (német, brit, svéd, lengyel, cseh, bolgár) képviseletétől kérhetünk segítséget. Észak Korea utazás szervezett, így maximális biztonságban érezhetjük kint magunkat. Ez annak is köszönhető, hogy a külföldiek beutazása, tartózkodása és mozgása szigorúan ellenőrzött. Még utazás előtt kössünk teljes körül, átfogó egészségügyi és utazási biztosítást. Az ellátás alacsony színvonalú, hiányoznak az alapvető gyógyszerek és felszerelések. Probléma esetén érdemes Kínában igényelni a kórházi ellátást. Rendszeresen szedett gyógyszerek esetén érdemes azokat még az utazás előtt beszerezni, külföldön gyártott gyógyszerek nem kaphatóak.

Mivel klasszikus értelembe vett vízum nincs, a beutazási okmányok beszerzése az utazásszervezők feladata, gyakorlatilag egyéni turizmus nem létezik és ne is próbálkozzunk vele. Minden utazást vezető kísér, aki kezeli a helyi utazási okmányainkat is. Az Észak Korea utazás vízumkérelem benyújtásához minden esetben úgynevezett hivatalos korai meghívólevélre van szükség, amelyet az utazási irodák intéznek turisztikai látogatás esetén.

 

Észak Korea utazás: ha már az ország határain belül vagyunk

A gyakori ellenőrzőpontok miatt mindig tartsuk magunknál személyazonosításra alkalmas igazolványt. A vezető nélkül még a szálloda elhagyása is tilos, sőt a szálloda bizonyos területét sem látogathatjuk. A tilalmak megszegése szigorú büntetéssel jár. Arra, hogy taxit vegyünk igénybe, egyébként is kicsi az esély, mert kísérő nélkül elvben elutasítják a szolgáltatást külföldi magánszemélyeknek. A vonatos utazás szervezett Észak Korea utazás során lehetőségünk lesz elsőkézből megtapasztalni. A mobiltelefonokat és GPS készülékeket az országba való belépéskor le kell adni, majd kilépéskor visszaszolgáltatják azokat. Ha mégis nálunk maradnának, nem használhatjuk őket hívásra vagy internetezésre. Vásárolhatunk helyi kártyát, amellyel drágán nemzetközi számokat is lehet hívni, illetve van egy kijelölt internetes pont szintén nemzetközi látogatóknak. Ne aggódjunk, mindent visszakapunk az ország lehagyásakor

 

Észak Korea utazás előtt mit kell még tudnunk?

Észak Korea utazás alatt a pénznem, amit használni fogunk az észak-koreai von (KPW), 100 HUF kb. 320 von (KPW). Kizárólag készpénzes fizetésre lesz lehetőségünk. Hitelkártyát és utazási csekket nem fogadnak el. A helyi valuta behozatala, illetve kivitele tilos. Bármennyire is szeretnénk megörökíteni élményeinket Észak Korea utazásunk alatt erre nem igen lesz lehetőségünk. Sem képet, sem videót nem lehet készíteni a főbb látványosságokról. Mindenképp kérdezzük meg a vezetőt, hogy engedélyezett-e a kép készítése, rögzítése az adott helyen, mert súlyos következményekkel járhat az előírás megszegése. És hogyan juthatunk el oda? https://kulonlegesuticelok.com/utazas/eszak-korea honlapon ezt is megtudhatjuk.

Helyi hagyományok és mindennapi viselkedés

Ha már ott vagyunk az országban, viselkedjünk rendesen és tiszteljük a helyieket. Kerülni kell bármilyen megjegyzést az ország politikai berendezkedésével és vezetőivel kapcsolatban. Ha kérdésünk van, a vezetőnknek tegyük fel. Tartsuk tiszteletben az öltözködési előírásokat is. Például a Kumsusan Sun Palace látogatása során a látogatók nem viselhetnek rövidnadrágot, farmer nadrágot, ujjatlan vagy rövid ujjú inget/pólót, nyitott cipőt (pl. papucsot, szandált). Ezekről természetesen az idegenvezetőnk előre tájékoztat majd bennünket, de már a pakolásnál érdemes erre gondolni.

A csapvíz nem iható, csak forralt vagy palackozott vizet fogyasszunk. Korlátozottságunk ellenére a közbiztonság nagyon jó az országban. A vallásos utazók csak a saját használatú vallási könyveket vihetik magukkal, szórólapot vagy bármilyen vallási kiadványt terjesztési céllal az országba vinni szigorúan tilos!