Az olcsó is lehet jó kutyatáp

Kutyatáp teszt

Ha feltéved az ember a világhálóra, egyre másra találni értekezéseket szinte az összes valaha piacra dobott kutyatáp érdemeiről. Negatívumot persze egyikről se mondanak, így ott áll az ember egy csokor jó dologgal, amik nagyrészt egyeznek és nincs mi alapján választani. Megfelelő kutyakaját vásárolni nem épp könnyű és gyors feladat, de szerencsére nem vagyunk egyedül a feladattal. Van nekünk egy négylábú kedvencünk, aki szintén véleményezi, amit mi elé rakunk. Kicsit olyan ez, persze nagyvonalakban csupán, mint amikor a saját gyerekét próbálja az ember egyszerre egészségesen táplálni, megszerettetni vele, amit eszik és még mindezt gazdaságosan is kivitelezni. Na ezért mondom, hogy a dolog nem könnyű. Ahogy a gyerekeknek szánt termékek esetén, úgy a kutyás dolgok piacán is rengeteg a reklám, az információ és sajnos a félrevezető tartalom is. Népszerűek például a kutyatesztek. Persze, látványos, hogy ott van egy tál, ami üres, meg egy tál, amibe csak ímmel ámmal nyúlt bele a kutya. Ám az az igazság, hogy minden négylábú egy egyéniség – ezt nyilván tudtuk – de ezáltal az étkezési szokásai, testi adottságai és igényei is mások. Értsd: a neki megfelelő kutyatáp se lesz ugyanaz!

Milyen legyen a kutyatáp?

Ha a prémium kutyatápok listája legtetejéről indulunk, akkor sem biztos, hogy jót teszünk a kutyánknak. Ugyanígy igaz, hogyha csak az olcsó kutyatáp jöhet szóba, nem feltétlenül kell elkönyvelnünk, hogy a mi kutyánk akkor egészségtelenül tud csak étkezni. Az, hogy egy egy terméknek mi az ára, természetesen tükrözi a gyártó által befektetett energiát, ugyanakkor az is befolyásolja, milyen kaliberű terméknek akarják beállítani. Sőt, attól, hogy sok energia ment el egy kutyatáp kifejlesztésére, sajnos semmi garancia rá, hogy jól is sikerült. Úgyhogy én azt mondom, hogy a kutyatáp márkák ne is legyenek első körben szempontjai a keresgélésnek. Az eledel ne olcsó legyen, ne drága, ne márkás, hanem megfelelő összetételű.

Sokan vélik húsevőnek a kutyákat, hiszen közeli rokonaik, a farkasok falkában ejtik el a kisebb nagyobb vadakat a mai napig. Anno minden bizonnyal így tett a kutya is. Ám az emberrel való igen hosszas együttélés már a testfelépítésén is nyomot hagyott. Jobban mondva hagyott is, meg nem is. Egyrészt, tápláléka mára már nem csak húsból áll – ha legnagyobb részt még mindig abból is. A fehérje mellett azonban szüksége van zsírra, hamura és rostokra is. A megfelelő összetétel tehát az alábbiakhoz közelít:

  • nyersfehérje: 18-24%
  • nyerszsír: 8-13%
  • nyershamu: 4-77
  • nyersrost: 2-4%

A kutyatáp és az etetés összhangja

A hangsúly sokkal inkább tehát a megfelelő arányokon múlik a kutyatáp esetén, semmint az árán. Persze jó, ha egyéb tényezőkre is oda tudunk figyelni. Ha a kutyánk allergiás, olyan eledel kell neki, amit ő is ehet. Ha a kutyánk szabadban van, esetleg munkakutya, sokkal többet fog enni, a Kutyatáp webáruház, akár 35% kedvezmény | Petnet.hu oldalán beszerzett kutyatáp is tartalmazhat több fehérjét. Kutyakölykök és idősebb állatok étrendje sem kimondottan ugyanaz, jól tesszük, ha a fentieket ilyen szempontok alapján testre szabjuk.

A kutya tehát alkalmazkodott ahhoz az életmódhoz, amely az emberrel közös. Viszont bizonyos anatómiai jellemzői a mai napig erre a vadászó életmódra vannak berendezkedve, és többek között ilyen a gyomor is. Arra találták ki, hogy a napokig portyázó, éhező állat minél többet tudjon belapátolni a végre elejtett vadból. Nem ismeretlen a legtöbb gazdi számára, hogy a kedvence addig eszik és eszik, amíg van kutyatáp. Éppen ezért a megfelelő etetés szükséges velejárója egy jó eledelnek, és ez fordítva is igaz. Ha nem megfelelő az összetevők aránya, kutyánk folyamatosan enni fog, hiszen hiába kerül túl sok is a szervezetébe mondjuk fehérjéből, ha folyamatosan hiányolja a rostokat. Ez elhízáshoz vezethet. Ugyanakkor, ha folyamatosan etetjük a kutyát, valahányszor enni kér, lehet a legtökéletesebb kutyatáp is a táljában, ugyanúgy ott az elhízás veszélye. Fontos tehát betartani, hogy napi egyszer adjunk neki enni, lehetőleg ugyanabban az időpontban, hogy kialakíthassunk egy szokást. Mondanom se kell az állatok zugetetése, kunyerálások jutalmazása sem segít.

Kutyatáp webáruház

Mivel a gazdik vásárolnak a kutyáknak és nem a kutyák maguknak, sokszor fordul elő, hogy a terméket nem is az állatnak, hanem nekünk próbálják meg csábítóbbá tenni. Extra nagy kiszerelés a gyűjtögetőknek, csajos csomagolás a szingliknek, boldog és cuki kutyafotók minden zacskón. Valójában a kedvencünknek teljesen mindegy, hogy egyszínű-e vagy zöld, piros, barna, és kis csontocska formájúra öntött-e a száraz kutyatáp.

Az viszont nekik se lesz ellenükre, ha online vásárolunk. Ez nekünk annyiból könnyíti a dolgunk, hogy nagyobb a választék, több kiszerelés érhető el, jó eséllyel csíphető el ilyen olyan kutyatáp akció, illetve oda szállíttatunk, ahova akarunk. Ilyen formán megtehetjük, hogy egyszerre egy nagyobb adagot rendelünk egy már kipróbált termékből, amit akár házhoz szállítanak. Jóval kényelmesebb nekünk, és egy ilyen rendelésnél arra is van lehetőségünk, hogy otthonról hasonlítsuk össze azt, ami valójában fontos: az eledel összetételét.