A látásvizsgálat nem bánt

Mikor szükséges a látásvizsgálat?

Sok idő eltelt, amióta az első szemüvegek megjelentek a kereskedelmi forgalomban és mára már az is kezd elfogadottá válni, hogy a látásvizsgálat nem csak azoknak való, akik szemüveget akarnak, vagy viselnek. Az egész lakosság érdeke a rendszeres szűrés, akárcsak a rendszeres fogorvosi vizsgálat vagy bőrgyógyászati látogatás. Természetesen magától értetődő, hogy látásvizsgálat nélkül nem vehetünk szemüveget, nem írnak fel nekünk kontaktlencsét. Az is egyértelmű, hogy mindenféle szemészeti panaszt is ki kell vizsgáltatni ahhoz, hogy a megfelelő gyógymódot megkaphassuk. Sajnos a modern életmóddal az is együtt jár, hogy egyre szélesebb körben és egyre fiatalabb korban jelentkezni látáskorrekciós problémák, éppen ezért fontos a szűrés azoknak is, akik semmi más indokkal nem rendelkeznek. Hiába a fenti érvek, még ma is vannak, akik nem járnak rendszeresen szűrésre. Mik vajon ennek az okai?

A látásvizsgálat és nehézségei

A látszerészek országos szövetségének évekig volt egyik kiemelt pontja, hogy megfelelő lefedettséget biztosítsanak, hogy az ország bármely táján könnyen elérhetővé váljon a látásvizsgálat. Vannak még néhol hiányosságok, de általánosságban elmondható, hogy viszonylag ritka, aki azért nem jár rendszeres szűrésre, mert nem talál a közelében fél órán belül egy optikust sem. Ugyanígy nyomós érvet jelenthet egy egy látásvizsgálat díja. Ha a szemüveg árakat nézzük, pláne elrettentő lehet, hogy na vajon akkor a szűrés mennyire rúghat? Valójában ezt ingyen meg lehet úszni. Egyrészről rengeteg szemészet adja már grátisz a más költségek mellett egyébként is eltörpülő pár ezer forintos vizsgálatot. Másfelől Október a látás hónapja, mikor minden évben az ország számos szemészete nyújt ingyenes látásvizsgálat lehetőségeket. Ha egyszer megfizethető és elérhető tehát az évi rendszeres szűrés, miért ódzkodnak tőle mégis az emberek?

A látásvizsgálat nem mumus

Az okok sokkal prózaibbak és az emberi lélekmechanizmussal inkább állnak összefüggésben. Van, akit szimplán taszít a látásvizsgálat. Kinek ne volna olyan orvosa, akitől retteg? Kiváltképp fogorvosokról járja, hogy minden találkozás horror. Noha sem a fogorvosokra, sem a szemészekre nem jellemző, hogy kisgyerekek vérét innák reggelire, a klinikai körülmények sok embernek lehetnek taszítóak. Ugyanígy ott egy félelem is. A látásvizsgálat a szemünket méri, a sérülékeny, érzékeny legfőbb érzékszervünket. Nem véletlenül járja a mondás, hogy vigyáz rá, mint a szeme világára. Egy egy kellemetlen élmény vagy ösztönös félelem megnehezítheti az ember dolgát és válhat okává annak, miért kerüli a szemészeteket. A hiúság szintén könnyen válhat kiváltójává, miért tagadja valaki a látásvizsgálat szükségességét. Vagy azért nem akar szemüveget, mert attól tart, hogy elcsúfítja az arcát, kárt tesz a megjelenésén, vagy attól fél, csorba esik a férfiasságán, önállótlanabb lesz. Ezek valójában harmatgyenge érvek. A szemészet ma már számos megoldást kínál látáskorrekcióra, ami nem jelenti, hogy az életmódunk gyökerestül kéne megváltozzon. Ellenben az, aki sokáig nem veszi rá magát, hogy szemészetre menjen, kénytelen változtatni az életmódján. Pedig elintézni sem nagy ördöngösség, Látásvizsgálat | Kérjen Időpontot • eOptika.hu! A látásproblémák sajnos nem javulnak meg maguktól, így valószínű, hogy minimum ugyanolyan rosszul lát majd évekig, de az is elképzelhető, hogy rosszabbul. Emellett vannak olyan szemészeti jelenségek is, amiket ha nem kezelnek, sokkal rosszabb egészségi állapothoz vezetnek.

Látásvizsgálat nélkül nincs kontaktlencse

Akinek valaha romlott annyira a szeme, hogy kontaktlencsében gondolkodjon, nem újdonság, hogy szemészetre kell mennie. A látásvizsgálat során megállapítják a kontaktlencse dioptriaszámát – ami nem azonos a szemüveg dioptriaszámával – hogy mekkora legyen a lencsék görbülete és nem mellesleg megtanítják a helyes lencsehasználat és ápolás szabályaira. A kontaktlencse egy látáskorrekciós orvosi eszköz, és akkor is szükséges ez a körültekintés, ha tökéletes a látásunk. Sokan, aki színes kontaktlencsét vásárolnak, nem gondolják, eszükbe sem jut, hogy ehhez ugyanúgy látásvizsgálat szükséges. A szerencsésebbek olyan forrásból próbálják beszerezni a színes lencsét, ahol eleve látáskorrekciós eszközöket forgalmaznak és tisztában vannak a szemészeti szűrés fontosságával. Ám sajnos akadnak olyanok is, akik teljesen naivan mennek bele egy egy lencse vásárlásába piacon, butikban, szépészeti kellékek kiegészítőjeként. Közülük később sokan kötnek ki súlyos szemproblémákkal szemészeten, vagy még rosszabb esetben szemsebészeten. Szerencsére egyre elterjedtebb a színes lencsék kapcsán is az az ismeret, hogy a lencsét szemre kell szabatni, ami vizsgálat nélkül lehetetlen. Ahogy a napszemüveget hordók is kénytelenek egy bizonyos szinten elsajátítani a szemüvegesek tudását, úgy a színes kontaktlencse hordók sem boldogulhatnak némi kontaktlencsés tréning nélkül. Szerencsére azok a népszerű közéleti személyek, akik nyilvánosan is hordanak kontaktlencsét, pontosan átérzik a felelősséget és gyakran hangoztatják, hogy vizsgálat és betanítás nélkül ne hordjunk lencsét.